Filozofia żywienia

Zgodnie ze wschodnią sztuką to, co jemy musi być spójne z naturą pięciu żywiołów, które rządzą całym świetem. Oznaczeniami żywiołów są przykładowo Ogień, Ziemia oraz Woda, zaś każdemu z nich współgra określony smak, do którego przypisane są dane artykuły dietetyczne. Krzew: np mąka, kwaśne produkty, pomidory, białe wino. Ogień: na przykład kasza gryczana wrzątek. Ziemia: na przykład marchew. Stal: np pieprz. Ciecz: na przykład wędliny zimna woda
Kuchnia wykonywana według koncepcji 6 smaków ulega cyklicznemu panowaniu pięciu Żywiołów, co powiązane jest z porami roku: Lato-Ogień, Schyłek Lata-Ziemia, Zima-Woda. Każdej porze cyklu przyporządkowany jest nasz zegar biologiczny oraz poszczególne narządy. Dla przykładu żołądek ulokowany jest w żywiole Ziemi. Przyrządzając potrawy związane z tymże żywiołem będziemy wspierać żołądek, ochraniając go przed różnymi chorobami. Dlatego że żywioł Ziemia połączony jest ze końcem lata, więc tylko w tym terminie powinniśmy wyjątkowo zadbać o nasz żołądek. Plusy: - poprawa przemianę materii - nie trzeba liczyć kalorii i kontrolować indeksu glikemicznego Minusy: - warunki planu są stosunkowo trudne (trzeba wiedzieć, jakie produkty należą do właściwego żywiołu także z jakim żywiołem dane określone narządy wewnętrzne) - sezonowe usuwanie czynników pokarmowych (np. zimą nie jest korzystne jedzenie warzyw, pojawiają się one dopiero latem).
Tu czytaj więcej: creme per aumentare il seno yahoo