Buy oolong tea online uk

Poczucie porannej kofeiny jest uzależniony szczególnie od metody jej palenia, przygotowania, a szczególnie od metody stosowanych ziaren kawy. Kawowiec jest drzewem, które w naturalnych kryteriach, osiąga wysokość 15 metrów. Na świecie jest przeszło 60 rodzajów kawowca, ale obecnie prym wiedzie Arabika i Robusta. Arabica to jeden z najpopularniejszych ziaren kawy, który zajmuje 70% rynku. Jej ziarna są długie, a wewnątrz znajduje się charakterystyczny szew który tworzy literę „s”. Kofeina parzona z ziaren Arabika jest delikatna i smakowita, jak i ma niską zawartością kofeiny, która oscyluje pomiędzy 0,9 a 1,7%. Zważywszy na szczególne warunki pogodowe, arabika uprawiana jest zazwyczaj w Kolumbii, Indiach, a także na Jawie, Sumatrze i Karaibach. Ziarna kawy Robusty znajdują się niemal na każdej sklepowej półce. Podstawową różnicę stanowi wyższa zawartość kofeiny. Ten rodzaj ziaren kawy został odkryty dopiero w XIX wieku i uwagę plantatorów zwrócił przede wszystkim fakt, że drzewa z tego gatunku są znacznie bardziej uwrażliwione na warunki klimatyczne, a także owocują częściej niż Arabika. Ziarna Robusty są krągłe i mają prosty szew. Robusta jest zdecydowanie łatwiejsza w hodowli. Rośnie na nawet w regionach strefy równikowej. Bardzo duże plantacje tej kawy są w Wietnamie, Brazylii, Ugandzie i Kamerunie. Roślina ma po 22 chromosomy w pojedyńczej komórce dlatego się ją hoduje. Jest też bardziej odporna na szkodniki i drobnoustroje powodujące chorobę. Smak tego rodzaju kawy jest bardzo delikatny, ostrzejszy, bardzo gorzki. Zawiera też znacznie więcej kofeiny niż arabica, stąd ma silniejsze właściwości stawiające na nogi.
Źródło: Buy tea online uk